Sportvoeding met Mirjam Bon

Sportpiramide - Mirjam Bon

Sportvoeding begint bij de basis.

Sportvoeding is de onderste laag van de piramide. Pas als de basisvoeding op orde is kan er een stap extra genomen worden richting sportspecifieke voeding en supplementen. Onder basisvoeding valt de voeding die ieder mens nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. De hoeveelheid basisvoeding varieert echter per type sport. Door de extra inspanning die je doet voor trainingen en wedstrijden heb je meer energie en dus meer eten en drinken vanuit de basis nodig. In ieder geval dien je als sporter te zorgen voor een gevarieerde basisvoeding, die in ieder geval zorgt voor voldoende brandstof en de juiste bouwstoffen en natuurlijk voldoende vitamines en mineralen.

De tweede stap is sportspecifieke voeding.

Wat eet en drink je rondom trainingen en wedstrijden? Wat heb jij voor jouw sport extra nodig ten opzichte van de basisvoeding? Denk hierbij aan voldoende koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld een sportgels bij duursporten, genoeg eiwitten in de vorm van bijvoorbeeld een eiwitshake voor spieropbouw. Sportspecifieke voeding is dus niet per definitie gezonde voeding. Sommige voedingsmiddelen uit de basisvoeding kunnen ook sportspecifieke voeding zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schaaltje kwark voor het bevorderen van herstel na een training of een banaan voor voldoende koolhydraten voor een wedstrijd. Als je basis voedingsmiddelen als sportspecifieke voeding kunt gebruiken heeft dit altijd de voorkeur. Omdat bijvoorbeeld een banaan gezonder is dan bijvoorbeeld een sportgel of sportdrank. Soms is het alleen niet zo praktisch of effectief. Het klokje in de tweede laag geeft aan wanneer moet je iets eten en drinken zodat je lichaam hier optimaal van kan profiteren.

Het laatste stapje zijn supplementen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld creatine, cafeïne, bietensap, extra eiwitten en vitaminesupplementen. Denk eraan dat supplementen niet je voeding kunnen vervangen. Het heeft ook geen zin om supplementen te gebruiken als je basisvoeding en sportspecifieke voeding niet op orde zijn